Mozkowicz trekt zich terug

Wat al een beetje te verwachten was, is gebeurd: Moszkowicz trekt zich terug als advocaat van Holleeder en is daar niet echt blij mee:

Moszkowicz’ besluit volgt op een week waarin hij naar zijn eigen gevoel ‘vakkundig is afgebrand’. De Amsterdamse voorzieningenrechter M. Poelmann bepaalde donderdag dat Moszkowicz mag worden uitgemaakt voor ‘een maffiamaatje’, dat met ‘zwart geld’ wordt betaald; dergelijke kwalificaties vinden volgens de rechter steun ‘in het beschikbare feitenmateriaal’.

Na dat vonnis volgde de beschuldiging dat Moszkowicz in 2002 stukken naar de media had gelekt op grond waarvan zijn eigen cliënt, de later geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra, zwart werd gemaakt. Dat lekken zou blijken uit een proces-verbaal van de rijksrecherche.

Moszkowicz ontkent en is laaiend over die beschuldiging.

Hij mag dan wel verontwaardigd zijn, maar ik denk dat Moszkowicz zelf ook wel beseft dat hij dit allemaal ook een beetje aan zichzelf te wijten heeft. Hij is nou eenmaal iemand die ervan houdt om in de publieke belangstelling te staan; een media advocaat zo gezegd. Terecht of onterecht levert dit irritaties op en zijn mensen minder bereid hem het voordeel van de twijfel te gunnen.

Het feit dat hij eerst als advocaat voor Willem Endstra heeft gewerkt, het vermeend slachtoffer van de man die hij nu voor afpersing verdedigd, zonder zich te verexcuseren van deze zaak spreekt natuurlijk ook niet voor hem. Als advocaat dien je zoveel mogelijk de schijn van belangenverstrengeling te vermijden; misschien had hij er verstandiger aan gedaan gelijk deze zaak te weigeren.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *