Marxisme voor beginners

Lolmarx

Met de huidige economische crisis is het niet gek dat het Marxisme en socialisme in het algemeen weer onder de aandacht komt. Maar wat is het nu eigenlijk? De basis principes van het socialisme zijn zo ingewikkeld niet. Ze zijn meer dan anderhalve eeuw geleden al beschreven door Marx en Engels in het Communistisch Manifest. Daarnaast is er natuurlijk Das Kapital, (deel 1, deel 2), het levenswerk van Karl Marx waarin hij zijn theoriën over het kapitalisme uiteenzet. Niet de meest gemakkelijke stof.

Maar vrees niet, er is hulp. David Harvey, “Distinguished Professor at the City University of New York”, heeft een dertiendelig lessenreeks over Das Kapital online ter beschikking gesteld, met bijbehorend weblog. Het is helaas wel allemaal in het Engels.

Geinteresseerd in een meer algemene introductie tot het Marxisme? De Amerikaanse socialist Louis Proyect heeft hiervoor een hele serie artikelen geschreven. Weer in het Engels, natuurlijk.

Wil je naar eigen inzicht gaan lezen, dan is Marxists.org de plek om te beginnen. Hier staan de belangrijkste werken van socialisten uit alle tradities, of het nu Maoisten, sociaal-democraten, Marxisten of Trotskyisten zijn. Een ware schatkamer van de revolutie.

One thought on “Marxisme voor beginners

  1. Hoezo ‘helaas in het engels’? Sinds wanneer spreekt niet elke Nederlander vloeiend engels sinds hun zesde?

    Oh ja, sinds de mediawet zenders dwong minimaal 50% nederlandstalig uit te zenden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>