Ondertussen in Engeland…

De demonstraties tegen de G-20 top van vorige week woensdag zijn hier snel uit het beeld verdwenen, en zelfs het nieuws dat een man tijdens de demonstratie was overleden heeft hier amper de kranten gehaald. De man, de zevenenveertig jarige Ian Tomlinson was op weg naar huis van zijn werk toen hij in de demonstratie terecht kwam, in elkaar zakte en stierf.

Toen dit nieuws bekend werd in Engeland beweerde de Londense politie onmiddelijk dat demonstranten niet alleen ambulance personeel zouden hebben tegengehouden, maar zelfs hebben bekogeld. Dit bleek echter al snel onzin te zijn, doordat verschillende ooggetuigen naar voren kwamen om te vertellen wat echt gebeurde. Dankzij goedkope digitale videocamera’s en Youtube kan dit tegenwoordig snel, wat maar goed is ook gezien het feit dat de gevestigde nieuwsmedia nu eenmaal de neiging hebben wat de politie ze verteld klakkeloos over te nemen. In de video hieronder vertellen twee ooggetuigen wat zij zagen toen Ian Tomlinson stierf.

Maar waarom was de politie er zo op gebrand de demonstranten de schuld te geven van dit tragisch ongeluk? Gedeeltelijk is dit de natuurlijke reflex van elke politie agent, maar er zat meer achter. Al gauw gingen er geruchten dat de politie veel directer betrokken was bij de dood van Tomlinson dan bekend was, dat hij misschien vlak voor zijn dood zou zijn aangevallen en geslagen door een politie agent. En nu heeft de Engels krant The Guardian ook het bewijs in handen: video beelden van een agent die Tomlinson eerst met de wapenstok tegen de benen slaat en hem dan hardhandig tegen de grond duwt. En dit luttele minuten voordat Tomlinson zou overleden. De video laat zien hoe hij weer ter been wordt geholpen door omstanders, zonder dat de politie ook maar een poot uitsteekt en dan verdwaasd en strompelend wegloopt. (UPDATE: de video)

De Britse politie, zeker die in Londen heeft een reputatie als het gaat om dodelijk politie geweld. Denk maar aan Jean Charles de Menezes, doodgeschoten omdat politie dacht dat hij een terrorist is. Maar het zou hier ook kunnen gebeuren, zoals de overdreven reactie op een anoniem telefoontje over bomaanslagen op IKEA Amsterdam enkele weken geleden weer eens aangaf. Met veel machtsvertoon werden volkomen onschuldige mensen van hun bed gelicht en gearresteerd. Had er net één opgefokte diender met een vuurwapen iets verkeerd geintepreteerd en het had hier ook gebeurd…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *