Schiphol schoonmakers bewijzen: staken werkt

Soms lijkt het wel eens of we het staken zijn verleerd in Nederland, dat we zo verpolderd zijn dat we pas aan staken denken als het eigenlijk al te laat is, of zo gewend aan compromissen sluiten dat onze vakbonden alles lijken te slikken, zoals 15 procent loonsverlaging voor de postbodes…

Gelukkig zijn er af en toe nog acties die het tegendeel bewijzen; en soms uit een wel heel onverwachte hoek. De schoonmaaksector drijft op zwakke, goedkope arbeidskrachten, slecht betaald, niet georganiseerd, met veel uitzendkrachten en andere makkelijk te vervangen werknemers. Dat het desondanks FNV bondgenoten en de schoonmakers op Schiphol toch gelukt is om niet alleen te gaan staken, maar zelfs de staking te winnen moet een lichtend voorbeeld zijn voor andere sectoren:

stakers op Schiphol

De schoonmakers startten in december 2008 met hun campagne Schoon Genoeg. Zij wilden een fatsoenlijke reiskostenvergoeding, werkzekerheid en een respectvolle behandeling. De schoonmakers vergaarden brede maatschappelijke steun. Van Tweede Kamerleden tot activisten, van Frank de Boer tot rapper Appa, van Agnes Jongerius tot Schiphol-collega’s. Ze voerden samen tientallen acties.

“Dat we een echte vakbond hebben opgebouwd, is ónze grootste en belangrijkste overwinning!” zegt een euforische schoonmaakster Judy Lock. Ze vervolgt: “Niet langer denken dat lid zijn van de vakbond voldoende is. niks ervan: een meerderheid van je collega’s organiseren en in actie komen! Dan komen de afspraken vroeg of laat vanzelf. Ik ben super blij!”

In de afgelopen tijd gebeurde er veel. Schoonmakers staakten, bezochten hun bazen, spraken Schiphol en KLM aan en kwamen uitgebreid in het nieuws. Veel schoonmakers van Schiphol kwamen het eerst in hun leven in opstand. “Het heeft ons voor ons leven sterker gemaakt. Het fundament dat we opgebouwd hebben, neemt niemand ons af!”

Zoals Pieter Storm zegt schoonmakers Schiphol winnen — nu de postbodes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *