Joshua Livestro praat doodslag goed

Je ziet het elke keer als de politie in de fout schiet, mensen die hun krampachtig blijven verdedigen door of het slachtoffer zwart te maken of de politie acties te vergoeilijken. Joshua Livestro is zo iemand. In een bercithje op het nieuwe rechtse groepsblog De Dagelijkse Standaard valt hij Sargasso aan voor het linken naar de video waar Ian Tomlison wordt aangevallen door een politie agent minuten voordat hij dood in elkaar zakt:

Maar zelfs als de klap of de duw al heeft bijgedragen aan de uiteindelijke dood van Tomlinson – die er als dakloze en alcoholist overigens bepaald geen gezonde levensstijl op nahield – is hooguit sprake van een tragisch ongeval. Dat mag Sargasso er blijkbaar niet van weerhouden om de man neer te zetten als dodelijk slachtoffer van politiegeweld. Waarom immers de feiten een goed verhaal in de weg laten zitten, nietwaar?

In het commentaar op zijn artikel verdedigt hij het politiegeweld verder:

Verplaats je eens in de positie van de agenten. De setting is een gewelddadioge demonstratie waarbij ze een straat moeten schoonvegen terwijl ze met van alles en nog wat bekogeld worden. Plotseling duikt er recht voor hun neus een man op die tergend langzaam voor de agenten uit gaat lopen. Waarom doet die man dat? Is het misschien een nieuwe tactiek van de kant van de demonstranten? En waarom houdt hij zijn handen in zijn zakken? Heeft hij misschien een spuitbus met een of ander goedje in zijn zak? Of eieren? Of stenen? Zo bezien is het niet meer dan logisch dat je een beetje nerveus wordt als hij geen gehoor geeft aan herhaalde verzoeken om door te lopen. En dus geef je hem een tik en een duw. Niks opmerkelijks aan, wat mij betreft.

Maar die “tik en een duw” hebben er dus wel degelijk voor gezorgd dat Tomlinson is overleden, zoals de tweede lijkschouwing duidelijk heeft gemaakt (link in het Engels). En weet je wat, de politie agent die de “tik en een duw” uitdeelde is ondertussen ondervraagd op verdenking van doodslag

Het is erg genoeg dat Livestro het nodig vindt dit geweld goed te praten, maar dat hij dit doet enkel om punten te scoren tegen Sargasso (omdat de laatste een “linkse” site zou zijn) is natuurlijk nog veel erger. Hij zou er goed aan doen zijn excuses aan te bieden aan de familie van Tomlinson en Sargasso.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *