Aktie werkt: het Visteon voorbeeld

Visteon arbeiders bezetten Belfast fabriek

Iets meer dan een maand geleden kregen de arbeiders bij de Visteon fabrieken in Engeland te horen dat ze allemaal op staande voet waren ontslagen, zonder ontslagvergoeding, sociaal plan of pensioen. (Dat kan allemaal daar, dankzij drie decennia vrije markt werking.) Visteon was in 2000 opgezet als een dochteronderneming van Ford en fabriceerde auto onderdelen; deze activiteiten onderbrengen in een aparte onderneming maakte het makkelijker voor Ford om aan kostenbesparing te doen. Wel was er toendertijd met de vakbonden afgesproken dat de werknemers die naar Visteon overgingen dezelfde arbeidsvoorwaarden zouden houden als bij Ford en daar hoorde dus wél een sociaal plan bij.

Een aantal arbeiders pikte het dan ook niet dat ze nu met lege handen naar huis werden gestuurd en bezette de fabrieken van Visteon in Belfast, Enfield en Basilton om zo hun gelijk te halen. Daarnaast werden ook protesten georganiseerd bij Ford dealers en Ford fabrieken. In eerste instantie leken deze acties weinig uit te halen behalve dat het een morele overwinning voor de arbeiders was, maar doordat de bezetting ook na een maand nog stand hield en doordat de acties dreigden over te slaan naar Ford zelf, capituleerde de leiding alsnog. De Visteon werknemers krijgen zo dus toch nog de ontslagvergoeding waar ze recht op hadden.

Je kan dus aktievoeren en winnen, zoals de schoonmakers op schiphol ook al hebben bewezen en stakingen zijn meer dan alleen pressiemiddel om kleine consessies te winnen aan de onderhandelingstafel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *