Stakende schoonmakers: respect

Ook bij het bedrijf waar ik op dit moment werk zijn de schoonmakers aan het staken en dat al een aantal weken lang. Uit solidariteit ruim ik mijn bureau niet meer op…Maar alle gekheid op een stokje, ze hebben natuurlijk wel gelijk om te staken. Schoonmakers krijgen geen respect, hebben ook voor de crisis niet of nauwelijks meegedeeld in onze welvaart. Schoonmaken is voor bedrijven en overheid een kostenpost, die zo laag mogelijk moet blijven en dus worden de mensen die het moeten doen uitgeknepen. FNV Bondgenoten heeft, samen met de schoonmakers, een
witboek (PDF) opgesteld die de misstanden in de sector uitlegt, maar ook aangeeft wat en hoe het verbetert kan worden. Want het kan anders.

Dat weet ik uit eigen ervaring, omdat ik vroeger, toen ik als tiener vakantiegeld wou verdienen, een paar jaar op een camping heb gewerkt als schoonmaker. En op die camping werd ik met respect behandeld — sterker nog, de zoon van eigenaar hielp ook mee. Voor een camping zijn schone toiletten en douches etc natuurlijk van levensbelang, niemand wil op een smerige camping staan tenslotte. Dus werd het schoonmaken goed betaald en gerespecteerd. Ook door de gasten.

Dat moet toch ook nu nog kunnen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>