Waarom Gent wel, maar Amsterdam niet?

Michel Vuijlsteke glundert –terecht– over het succes van Gentblogt. Het is niet alleen een uitstekend regionaal nieuwsblog, het slaagt erin een echte dialoog tot stand te brengen:

In september vorig jaar plaatste ik een foto van de dag online op Gentblogt, van de kerselaars op de Charles De Kerchovelaan, die samen met het alpenrotsuitntje dat ze omringen, binnenkort gaan sneuvelen. Zonder verder commentaar, gewoon de titel: “Vaarwel kerselaars”. Daar kwam een reeks reacties op – en let ook op de toon, en de manier van met elkaar spreken in die reacties.

Een maand later is het bevestigd en staat het in de actua: de buurt vraagt gratie voor de kerselaars.

Februari dit jaar: een actiecomité overhandigt een kleine zevenduizend handtekeningen om het parkje te houden.

Nu vrijdag: niets aan te doen, het gaat toch weg. Mensen zijn boos en verdrietig en geschokt (maar merk ook hoe het discours in de reactie nog altijd beschaafd blijft) – en dan, in de loop van vandaag, reageert de bevoegde schepen.

Een klein voorbeeld misschien, maar waarom kan dit in Gent wel en in Amsterdam niet? Tuurlijk, een blog als Amsterdam Centraal is een goed initiatief, maar het blijft “maar” een opinie blog, niet een blog dat op eenzelfde manier als Michel toont burgers, politiek en nieuwsmakers met elkaar in contact brengt, het is geen opiniemaker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>