Minachting voor de wet

Rooieravotr heeft natuurlijk helemaal gelijk als hij het optreden van toenmalig staatssecretaris Rutte hekelt. Rutte werd vorige week op de vingers getikt door een rechter vanwege zijn advies aan de uitkeringsinstanties om toch maar eens vooral op Somaliers te gaan letten omdat die nogal eens zouden frauderen door een Nederlandse uitkering te krijgen terwijl ze in het buitenland werkten. De rechter stelde terecht vast dat dit discriminerend en stigmatiserend is t.o.v. een complete bevolkingsgroep.

De reactie van Rutte? Een onacceptable uitspraak, dit soort maatregelen moest gewoon kunnen en als dit niet kon volgens de bestaande wetgeving dan moest deze maar worden aangepast. Een sterk voorbeeld van de toenemende minachting die er in de politiek bestaat van de rechterlijke macht en de wet. Aan de ene kant roepen bepaalde partijen voortdurend om een strengere wetgeving, aan de andere kant gaan deze piepen zodra de staat of de regering ook wordt geacht zich aan de wet te houden.

Die hypocriete houding wordt veroorzaakt doordat juist deze “law and order” partijen geen benul hebben van wat de rol van de rechterlijke macht is in Nederland, maar het slechts zien als een middel om hun beleid mee uit te oefenen. Ze vergeten dat de rechterlijke macht niet slechts een doorgeefluik van de politiek is, maar de taak heeft wetgeving voorturend te toetsen aan de rechtsbegrippen die wij in Nederland hanteren. En hier hoort dus oook het op de vingers tikken van de regering bij als die zich niet aan de wet houdt…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *