Politie discriminatie in NederlandWe kennen het uit Amerikaanse films en nieuws uit Engeland, maar ook in Nederland discrimineert de politie. Zoals de makers Doetank zeggen:

We leven in Nederland met heel veel vooroordelen. Dit komt terug in de media, hoe we praten en hoe we grapjes maken. De politieagent is net zo schuldig als alle andere mensen in Nederland die bijdragen aan dat negatieve beeld van de ander. Maar doordat de politie het machtsmonopolie heeft, heeft dit bij hen veel grotere gevolgen.

Alledaags sexisme: rollenpatronenWat me opeens opviel aan dit spotje van beleggingsadviseur Alex: de rollenpatronen. We zien een jonge vrouwen volleybal ploeg die aan het verliezen is en hun oudere, mannelijke coach die om een timeout vraagt. Volgende scene en een jonge zakenvrouw laat op kantoor, ook radeloos, die door de oudere mannelijke schoonmaker met hetzelfde timeout gebaar terug naar huis wordt gestuurd. Onschuldig, of een (on)bewuste bevestiging van verouderde rollenpatronen?

Uit het Nationaal Archief (1): het eerste WK van Oranje

Kopbal van Joop van Nellen op het Zwitserse doel. In het midden kijkt Beb Bakhuys toe

Het Nationaal Archief kan misschien een beetje stoffig overkomen, maar ze zijn wel hip genoeg om met hun tijd mee te gaan en de foto collectie online te zetten. En daar zitten leuke beelden bij, zoals deze hierbij, uit de eerste en enige wedstrijd van Oranje op het eerste WK, van 1934, waaraan ze deelnamen. Zwitserland won helaas met 3-2 en het was einde oefening. Holland was nog niet de voetbal grootmacht die het later zou worden.