Demonstreren tegen de Nieuwe Oorlog

Tsja, daar stonden we dan, met zo’n vijfduizend mensen verzameld op de Dam zaterdag, in de kou en in de regen. Niet echt ideaal demonstratieweer. Dat was vorig jaar, met de demonstratie tegen de toen nét begonnen oorlog in Afghanistan wel anders. Maar dat mocht de pret niet drukken. Ondanks de kou en de regen was de demonstratie zelf zeker geslaagd. De sfeer was goed zonder vervelende incidenten voor zover ik het kon overzien.

Zal deze demonstratie nu ook echt helpen?


Ja en nee.

Bush zal zeer zeker niet wakker liggen van het feit dat een paar duizend Nederlanders hun afkeur van zijn oorlogsplannen hebben laten blijken. Ook de Nederlandse regering zal aan deze demonstratie alleen niet echt veel waarde hechten. Iets anders wordt het als deze niet alleen staat, maar wordt gevolgd door meer en grotere demonstraties en door andere acties. De massale demonstraties van begin jaren tachtig hebben wel degelijk meegeholpen de komst van kruisraketten naar Nederland zodanig te vertragen dat ze gelijk weer weg konden worden gehaald: ondertussen was de Soviet “dreiging” al verdwenen…

Maar alleen af en toe demonstreren is niet voldoende om ervoor te zorgen dat Nederland zich ver van een oorlog met Irak houdt. Daar is meer voor nodig. Stemmen op een partij die de nieuwe oorlog niet ondersteund bijvoorbeeld, een partij als Groen Links of de SP.

Even terug naar de feitelijke demonstratie. Was deze een nou een succes of niet? De opkomst viel mij best wel tegen, maar daar is vooral het weer de schuldige van. Bemoedigend was de deelname van Groen Links ditmaal, en ook de zeer zichtbare deelname van de Jonge Socialisten, de PvdA jeugdafdeling die zich hiermee tegen de eigen partij verzette. De JS is in het algemeen veel linkser dan de mainstream PvdA en weet ook af en toe de partij in een wat linksere koers te sturen.

Rondje demonstratie:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *