“Ik beloof plechtig, minstens 1 maal per week spruitjes te eten…”

Als Eric éénmaal op dreef is, dan kan hij het ook &7eacute;cht goed zeggen. Hier heeft hij het over minister Hirsch Ballin’s nieuwe plannetje om nieuwe burgers een eed van verbondenheid te laten af leggen:

Voor wie leg je die verklaring immers af? Voor degenen die zo ongelooflijk aardig zijn geweest om je een paspoort te geven en je zogenaamd als een van hen te verwelkomen. Maar meer dan dat geeft het mij het gevoel dat de superioriteit van onze cultuur en waarden nog eens nederig toegegeven moet worden door de nieuwe Nederlander.

Het suggereert bovendien dat de oorspronkelijke cultuur en waarden door de nieuwe Nederlander worden ingeruild voor een beter setje. Met andere woorden: de Nederlandse cultuur is de beste en er is geen enkele reden om er iets aan te veranderen.

Het is de benepenheid van de vijftiger jaren: onze cultuur is de beste en alles wat naar verandering riekt moet hardop en zo vaak mogelijk afgewezen worden. Ik ben benieuwd wanneer er ingevoerd gaat worden dat er in openbare instellingen met kantine tenminste vier van de vijf aangeboden gerechten stamppotten met draadjesvlees moeten zijn.

De spruitjeslucht dampt er inderdaad vanaf; en ik hou van spruuten, maar dit gaat te ver.

One thought on ““Ik beloof plechtig, minstens 1 maal per week spruitjes te eten…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *