De ziekte die Holland heet

Het is de ziekte die Holland heet. Het is een ziekte waar steeds meer mensen, dat is de paradox, zich wel bij voelen. De onvrede is geen aansporing om de boel beter te maken. De onvrede is tot een excuus geworden om blijmoedig infantiel te kunnen zijn. De constante nadruk op Holland en het Hollandse, op het kleine en het nabije, het invoelbare en het overzichtelijke, heeft de grote, echte wereld tot een lastige bijkomstigheid gemaakt.

Bas Heijne slaat de spijker op zijn kop met zijn tirade tegen het kleinlburgelijke Calimero gevoel van een veel groot gedeelte van de Hollanders, die zich afzetten tegen alles wat ver en vreemd is en zich nestelen in een warm bad van gezelligheid en truttigheid. Het is niet alleen op het politieke vlak dat mensen eng en bekrompen zijn geraken, in alle facetten van de samenleving wordt het gevierd en gevreten: Ik Hou van Holland, Boer Zoekt Vrouw, De Nederlandse Energie Maatschappij, New Kids Turbo, Gooische Vrouwen, Radio Oranje… overal wordt ons verteld dat we het hier in Holland het beste hebben en zijn van de hele wereld en dat we ons moeten verbergen voor het boze buitenland en ons daar vooral niet mee moeten meten maar genoegen moeten nemen met de matige culturele shit die we zelf produceren en dat het niet uit maakt of iets goed is, als het maar Hollands is.

Ik zeg: genoeg. Daarom zeg ik, net als Eric:

Nederland is zich in hoog tempo aan het ontwikkelen tot het Staphorst van Europa. Ik heb er nu schoon genoeg van. Nederland is voor mij een land waar verschillende mensen samen kunnen wonen en samen kunnen leven, waarbij verschillende kleurtjes en achtergronden vooral een verrijking zijn. Liefst zou ik zien dat al die bekrompen types verplicht een rood-wit-blauw vlaggetje opgenaaid zouden krijgen, zodat bediening in de shoarmatent geweigerd kan worden, evenals de verkoop van nasigroenten, schaakstukken en Perzische tapijten.

Veel kan ik er niet aan doen, maar wel dit: ieder product dat als Echt Hollands wordt aangemerkt, of waar zonder enige aanleiding vlaggetjes of oranje wimpels op verschijnen, zal ik vanaf heden links laten liggen, tot we in dit land weer een beetje normaal tegen elkaar kunnen doen. Doet u mee? Want niets is in Nederland effectiever dan stemmen met de portemonnee…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *