Crisis en herstelwet: fout antwoord op verkeerde vraag

Onze nationale Harry Potter lookalike vertoond zijn pruillip weer eens, omdat de Eerste Kamer het gewaagd heeft niet gelijk zijn crisis en herstel wet goed te keuren:

Twee schriftelijke vragenrondes aan het kabinet hebben onvoldoende informatie opgeleverd. Behalve het CDA wilden alle fracties uitstel van behandeling van de wet. Senator Arjan Vliegenthart (SP): „Het kabinet laveert om de vragen heen, de antwoorden zijn in tegenspraak met elkaar, en de regering heeft de cijfers niet paraat.”

Schouw noemt de antwoorden „niet van het niveau dat we gewend zijn. Het kabinet antwoordt in stellingen: het is zo want het is zo.” Senator Remmelt de Boer (ChristenUnie) zegt dat de Eerste Kamer tijd nodig heeft zich „nader over de wet te bezinnen”.

Het gaat dan bijvoorbeeld over de vraag of de wet inderdaad bijdraagt aan economisch herstel, hoe het zich verhoudt tot Europese regelgeving en de huidige wet Ruimtelijke Ordening, en wat de consequenties zijn van het inperken van de inspraak. Dezelfde kritiek was ook al te horen tijdens een hoorzitting met experts die de Tweede Kamer vorig jaar hield.

Ondertussen meldt het Financieel Dagblad dat de bouwwereld “ontstemt” is door het uitstel. Logisch, want de grote bouwbedrijven zijn waarschijnlijk de grote winnaars als de wet wordt doorgevoerd. De wet zou immers de millieu en bouwregelgeving drastisch versoepelen om een aantal grote bouwprojecten te kunnen versnellen. Maar hebben we deze prohjecten uberhaupt wel nodig? Het is toch absurd dat dezelfde regering het autorijden wil terug dringen met behulp van ingewikkelde rekeningrijd constructies, maar wel voor diezelfde auto tientallen nieuwe wegen wil aanleggen. We weten al vijftig jaar dat meer asfalt de files niet gaan oplossen, maar Balkenende IV houdt een rotsvast vertrouwen in het door gaan met oplossingen die de vorige keer ook niet werkten.

En dan hebben we het nog geeneens over de kosten die deze projecten meebrengen, financieel als niet-financieel, de schade aan het millieu en de leefomgeving, enzovoort en de vraag of de baten daar tegen op wegen. Hoeveel banen erdoor gespaard worden en hoe groot de stimulans voor de economie echt is, daar heeft het kabinet ook geen antwoord op. Een echt jaren dertig plan, dat zeventig jaar te laat moet worden uitgevoerd.

Maar ja, het is dan ook niet echt het doel van deze wet om de crisis te verhelpen of verzachten, dat is slechts het verkooppraatje. De versoepeling van al die onhandige regeltjes waar de bouw en de regering zich aan moeten houden en die weg staan van meer winst voor de é&eacuten en prestige projecten voor de ander. Het is slechts een klein onderdeel van het totale wensenpakket van de CDA (vaak gesteund door de VVD en PVV en in ieder geval niet tegengewerkt door de PvdA) dat onder het mom van de crisis in onze strot moeten worden geduwd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *